Naiskuoro KYN ja tanssitaiteilija Janne Marja-aho yhdistävät musiikin ja liikkeen Odotan sinua unessa -konsertissa

Tiedote
Julkaistu 13.5.2019

Musiikkineuvos Kaija Viitasalon johtama Naiskuoro KYN konsertoi sunnuntaina 19.5.2019 klo 18 Helsingin Konservatorion Konserttisalissa. Laulusolistina ja tanssijana kuoron rinnalla esiintyy Janne Marja-aho. Lisäksi lavalle nousevat harmonikkataiteilija Johanna Juhola ja pianisti Kirmo Lintinen. Valosuunnittelusta vastaa Mika Venhovaara.

Konsertissa kuullaan muun muassa VocalEspoon kansainvälisessä kuorosävellyskilpailussa vuonna 2018 palkittu ja Helsingin Sanomien Hannu-Ilari Lampilaan KYN:n esittämänä vaikutuksen tehnyt Juan Manuel Conejon teos Hixa, KYN:n Johanna Juholalta tilaama viisiosainen Keinuva tyttö -sarja sekä Anna-Mari Kähärän harvemmin kuorokontekstissa esitettyjä sävellyksiä, joista osa on räätälöity tätä konserttia varten.

Juholan säveltämästä ja illan aikana kuultavasta kappaleesta nimensä saaneessa Odotan sinua unessa -konsertissa edetään unen logiikkaa seuraten. Marja-aho on eräänlainen todistaja ja kokija, joka liikkuu unimaailman molemmin puolin.

Tässä konsertissa KYN jatkaa Jukka Linkolan säveltämästä, ensiesityksensä syksyllä 2017 Suvilahden Kattilahallissa saaneesta Loitsut-näyttämöteoksestaan tuttua musiikin, liikkeen ja valon yhdistämistä. Tällä kertaa liikuttajasta tulee liikkuja, kun kuoron sijasta liikkeessä on Loitsujen ohjaaja, tanssija-laulaja Janne Marja-aho.

Useissa KYN:n tilausteoksissa olen halunnut toteuttaa ajatusta, että soittimet eivät säestä kuoroa, vaan liittyvät siihen yhdeksi ääneksi. Ajattelen Jannen roolista tanssijana tässä konsertissa samoin. Tanssi ei ole oma erillinen elementtinsä, se on musiikin sisällä.“, KYN:n taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo kuvailee.

En ole aiemmin tehnyt teosta, jossa olisin kuoron kanssa lavalla. On kiinnostavaa pelata asetelmalla, jossa on iso joukko ihmisiä ja yksi ihminen. Vaikka tekemiseni tanssijana ei muutu, se asettuu eri valoon ja siihen tulee eri syvyyksiä.“, Janne Marja-aho kertoo työskentelystä kuoron kanssa.

Konsertti on osa Kaija Viitasalon 30-vuotisjuhlavuotta KYN:n taiteellisena johtajana.

KYN on alansa huippuihin kuuluva kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja. KYN on saanut kiitosta vahvasta ilmaisustaan, laulyyhtyemäisestä soinnistaan ja omaleimaisesta ohjelmistostaan. KYN on kysytty esiintyjä kotimaisilla ja kansainvälisillä kuorofestivaaleilla. Kuoro on menestynyt myös lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja katselmuksissa. Viimeksi vuonna 2017 KYN voitti Saksassa Grand Prix of Nations -kilpailuissa Grand Prix -palkinnon, tuli Folklore-sarjassa toiseksi ja sai erikoispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä. Samaan aikaan INTERKULTUR rankkasi KYN:n maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi ja Suomen Naiskuoroliitto valitsi KYN:n Vuoden kuoroksi.

Janne Marja-aho on tullut tunnetuksi Helsingin kaupunginteatterin valovoimaisena esiintyjänä, jonka laaja ilmaisukeinojen kirjo ja aseistariisuva läsnäolo lumoavat katsojansa. Helsinki Dance Companyssa vuosina 1998-2006 ja 2010-2012 vaikuttanut Marja-aho toimii nykyään freelancerina. Hänet voi nähdä niin Sanna Kekäläisen nykytanssiteoksissa kuin musiikkiteatterin estradeilla Suomessa ja ulkomailla.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo, p. 040 523 1626, kaija.viitasalo[at]yn.fi
www.kyn.fi / www.fb.com/KYNchoir

Valokuvat: