Naiskuoro KYN kantaesittää Mikko Hassisen naiskuorolle ja live-elektroniikalle säveltämän laulusarjan Illalla Ritarihuoneella 21.10.2019

Tiedote
Julkaistu 18.10.2019

Naiskuoro KYN kantaesittää Mikko Hassisen naiskuorolle ja live-elektroniikalle säveltämän laulusarjan Illalla Ritarihuoneella 21.10.2019

Syksyllä 2018 Naiskuoro KYN tilasi kolmelta suomalaiselta säveltäjältä Mikko HassiseltaKirmo Lintiseltä ja Riikka Talvitieltä laulusarjat. Tekstit valittiin palkitun runoilijan Harry Salmenniemen teoksesta Yö ja lasi (2018).

Illalla kaipaus -konsertissa KYN kantaesittää näistä tilausteoksista ensimmäisen, Mikko Hassisen Illalla. Viisiosaisessa, nocturne-henkisessä teoksessa, kuoron sointiin kietoutuu Mikko Hassisen live-elektroniikka sekä taustanauhan puhuttu teksti. Hassisen mukaan tarkoituksena on ollut lähestyä Illalla -teoksen harmonioita ja tunnelmaa skandinaavisesta jazztyylistä käsin. Tekstin hän tulkitsee olevan kuvaus öisestä mielenmaisemasta. ”Iltainen miljöö sekoittuu mieleen tulvahteleviin muistoihin, jotka tuntuvat kivuliailta, mutta saattavat olla lohduttavia. Hetkittäin melankolian takaa pilkahtaa toivo”, kertoo Mikko Hassinen sävellyksestään.

Näihin tunnelmiin kuulijaa kuljettavat myös muut konsertissa kuultavat teokset. Säveltäjinä mm. Juan Manuel Conejo, Anders Edenroth, Anna-Mari Kähärä ja Timothy C. Takach. Illalla kaipaus -konsertissa KYN:n rinnalla musisoi vibrafonisti Panu Savolainen. Erilaisten tekstien synnyttämää maisemaa syventää Mika Venhovaaran valosuunnittelu.

Naiskuoro KYN on kulkenut laulujen teitä vuodesta 1981. Koko sen ajan kuoro on rikkonut musiikillisia raja-aitoja ja uudistanut kuoro-ohjelmistoa luomalla tilausteoksin uudenlaisen kuoromusiikin genren, etnisen jazzin. Ainutlaatuisen ohjelmistonsa lisäksi KYN on saanut kiitosta ilmaisurikkaasta esiintymisestään ja lauluyhtyemäisen elävästä soinnistaan.

KYN on konsertoinut kutsuttuna pääesiintyjänä Latviassa, Ranskassa ja Taiwanissa. KYN on menestynyt myös lukuisissa koti- ja ulkomaisissa kilpailuissa ja katselmuksissa. Viimeksi vuonna 2017 KYN voitti Grand Prix of Nations -kilpailuissa Saksassa Mixed, Female and Male Choirs -sarjan ja tuli toiseksi sekä sai erikoispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä Folklore-sarjassa. Samaan aikaan INTERKULTUR rankkasi KYN:n maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi. Kuoron taiteellisena johtajana toimii tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä musiikkineuvos Kaija Viitasalo.

KYN kantaesittää Harry Salmenniemen Yö ja lasi -teokseen pohjautuvan kolmen tilausteoksen kokonaisuuden syksyllä 2020.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo, p. 040 523 1626, kaija.viitasalo@kyn.fi

www.kyn.fi / www.facebook.com/KYNchoir / www.instagram.com/kynchoir

Valokuvat: