KYN

kuvaaja: Maarit Kytöharju

KYN on monipuolinen ja taitava naiskuoro, joka tunnetaan yhtenäisestä soinnista ja ilmaisurikkaasta esiintymisestä. Kuoroa on vuodesta 1989 johtanut musiikkineuvos Kaija Viitasalo

KYN on kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja. Kuoro tilaa säännöllisesti sekä yksittäisiä teoksia että teoskokonaisuuksia ja uusia sovituksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta säveltäjiltä. KYN:lle ovat säveltäneet muun muassa Anders Edenroth, Mikko Hassinen, Anna-Mari Kähärä, Jukka Linkola, Kirmo Lintinen ja Riikka Talvitie.  

KYN tunnetaan monen tyylin taitajana. Omaleimainen ohjelmisto sisältää jazzia, popmusiikkia, kansanmusiikkia, klassista sekä modernia kuoromusiikkia. Tilaussävellyksissä kohtaavat usein musiikin eri lajit: samassa teoksessa voi soida jazz ja kansanmusiikki tai moderni musiikki. Useat KYN:n tilausteoksista on levytetty.

KYN tuottaa vuosittain useita konsertteja ja esiintyy maamme eturivin muusikoiden ja solistien kanssa. Konserteissa voi kuulla kuoron ja instrumenttien uudenlaista yhdistämistä, kun soitin liittyy yhdeksi kuoron ääneksi. KYN tekee yhteistyötä muiden nais- ja mieskuorojen kanssa ja on konsertoinut UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa.

KYN toteuttaa konsertit usein monitaiteellisina kokonaisuuksina. Teoksiin voidaan liittää valosuunnittelu, livevisuaalit, tanssijan ja koreografin myötä liike tai näyttelijän lausumat tekstit ja runot.

KYN on kysytty esiintyjä sekä Suomessa että maailmalla. Kuoro on konsertoinut muun muassa Ranskassa, Latviassa, Saksassa ja Taiwanissa ja menestynyt kilpailuissa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Vuonna 2023 Ruotsissa järjestetyssä Grand Prix of Nations -kilpailussa KYN sai kultaa Pop, Jazz, Show – sekä Folklore with Accompaniment -sarjoissa, ja voitti jälkimmäisen sarjan Grand Prix’n. INTERKULTURin koko maailman rankingissa KYN on naiskuorojen sijalla 8.

Vuonna 2024 KYN valittiin Suomen aikuiskuorojen edustajana Euroopan yleisradiounionin, EBU:n järjestämän Let the Peoples sing -kilpailun finaaliin. Vuonna 2020 KYN valittiin Erik Fordell Grand Prix -kilpailun finaaliin yhdessä seitsemän muun suomalaisen huippukuoron kanssa. Vuonna 2017 KYN sai Saksassa järjestetyssä Grand Prix of Nations -kilpailuissa kaksi kultaa ja voitti Grand Prix’n, sekä sai erikoispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä. Vuonna 2011 KYN saavutti Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa kolme kultaleimaa.

Suomen Naiskuoroliitto valitsi KYN:n Vuoden Kuoroksi vuosina 2024, 2017 ja 2008 sekä Vuoden Valopilkuksi vuonna 2014.