KYN

KYN sydämen muotoisessa asetelmassa. Kuva: Maarit Kytöharju
Kuvaaja: Maarit Kytöharju

KYN on monipuolinen ja taitava naiskuoro, joka tunnetaan yhtenäisestä soinnista ja ilmaisurikkaasta esiintymisestä. Kuoroa on vuodesta 1989 johtanut musiikkineuvos Kaija Viitasalo

KYN on kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja. Kuoro tilaa säännöllisesti sekä yksittäisiä teoksia että teoskokonaisuuksia ja uusia sovituksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta säveltäjiltä. KYN:lle ovat säveltäneet muun muassa Anders Edenroth, Mikko Hassinen, Anna-Mari Kähärä, Jukka Linkola, Kirmo Lintinen ja Riikka Talvitie.  

KYN tunnetaan monen tyylin taitajana. Omaleimainen ohjelmisto sisältää jazzia, popmusiikkia, kansanmusiikkia, klassista sekä modernia kuoromusiikkia. Tilaussävellyksissä kohtaavat usein musiikin eri lajit: samassa teoksessa voi soida jazz ja kansanmusiikki tai moderni musiikki. Useat KYN:n tilausteoksista on levytetty.

KYN tuottaa vuosittain useita konsertteja ja esiintyy maamme eturivin muusikoiden ja solistien kanssa. Konserteissa voi kuulla kuoron ja instrumenttien uudenlaista yhdistämistä, kun soitin liittyy yhdeksi kuoron ääneksi. KYN tekee yhteistyötä muiden nais- ja mieskuorojen kanssa ja on konsertoinut UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa.

KYN toteuttaa konsertit usein monitaiteellisina kokonaisuuksina. Teoksiin voidaan liittää valosuunnittelu, livevisuaalit, tanssijan ja koreografin myötä liike tai näyttelijän lausumat tekstit ja runot.

KYN on kysytty esiintyjä sekä Suomessa että maailmalla. Kuoro on konsertoinut muun muassa Ranskassa, Latviassa, Saksassa ja Taiwanissa ja menestynyt kilpailuissa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Vuonna 2017 KYN voitti Saksassa järjestettyjen Grand Prix of Nations -kilpailujen Mixed, Female and Male Choirs -sarjan, tuli toiseksi Folklore-sarjassa ja sai erikoispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä. INTERKULTURin koko maailman rankingissa KYN on naiskuorojen sijalla 7.

Vuonna 2020 KYN valittiin Erik Fordell Grand Prix -kilpailun finaaliin yhdessä seitsemän muun suomalaisen huippukuoron kanssa. Vuonna 2011 KYN saavutti Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa kolme kultaleimaa.

Suomen Naiskuoroliitto valitsi KYN:n Vuoden Kuoroksi vuosina 2017 ja 2008 sekä Vuoden Valopilkuksi vuonna 2014.