Musiikin lehtori ja kuoronjohtaja Kaija Viitasalolle musiikkineuvoksen arvonimi

Tiedote
Julkaistu 12.12.2015

Musiikin lehtori ja kuoronjohtaja Kaija Viitasalolle musiikkineuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti on perjantaina 11.12.2015 myöntänyt musiikin maisteri Kaija Viitasalolle arvonimen musiikkineuvos. Arvonimen myöntämisen perusteina olivat Viitasalon ansiot palkittuna kuoronjohtajana, näkemyksellisenä naiskuoromusiikin uudistajana ja kehittäjänä sekä monipuolisena musiikkipedagogina.

Merkittävintä työtään musiikinopettajana, opettajankouluttajana ja musiikkikasvatuksen kehittäjänä Viitasalo on tehnyt päätoimessaan musiikin lehtorina Helsingin yliopiston Viikin Normaalikoulussa vuodesta 1989. Hän on vaikuttanut myös valtakunnallisesti muun muassa Koulujen Musiikinopettajat ry:ssä. Päätyönsä rinnalla Viitasalo on tehnyt toisen uran kuoronjohtajana. Hänen pääinstrumenttinsa on jo 25 vuotta ollut naiskuoro KYN. Lisäksi hän on toiminut Suomen Naiskuoroliitossa.

Viitasalo on nostanut KYN:n suomalaiseen ja kansainväliseen kuorokärkeen. Hänen johdollaan KYN on saanut muun muassa kultamitalin World Choir Games -kuorokilpailujen Champions-luokan naiskuorosarjassa vuonna 2014 ja kolme kultaleimaa Tampereen Sävelen kansainvälisessä kuorokatselmuksessa vuonna 2011.

Viitasalo on KYN:n kautta rikastanut suomalaista naiskuoro-ohjelmistoa ja uudistanut naiskuoroa instrumenttina. Hän on tuonut tilausteoksin kotimaiseen naiskuoro-ohjelmistoon muun muassa uutta suomalaista jazzia ja etnistä jazzia. Etnisessä jazzissa kansanperinteemme melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunot yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan.

Viitasalon KYN:lle luoma ainutlaatuinen ohjelmisto, sen ilmaisuvoimainen tulkinta ja kuoron sointi ovat herättäneet kotimaan lisäksi vahvaa kansainvälistä kiinnostusta. Kotimaassa järjestettävien kansainvälisten kuorofestivaalien lisäksi KYN on konsertoinut viime vuosina pääesiintyjänä kansainvälisillä festivaaleilla Taiwanissa, Ranskassa ja Latviassa.

Maaliskuussa 2014 KYN ja Viitasalo saivat Suomen Naiskuoroliitolta Vuoden valopilkku -tunnustuksen työstään uudenlaisen ohjelmiston tuottajana ja sen kansainvälisenä levittäjänä. Kuoronjohtajana Viitasalo on palkittu Klemetti-kilpailussa vuonna 2002 YLE:n erikoispalkinnolla ja Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2011 johtajan erikoispalkinnolla. Suomen Naiskuoroliitto myönsi hänelle maaliskuussa 2015 hopeisen ansiomerkin.

Musiikkineuvos on tasavallan presidentin myöntämä arvonimi, joka voidaan myöntää musiikin alalla ansioituneelle henkilölle.

Lisätietoja

KYN:n tuottaja Susanna Kantelinen, p. 050 4125282, tuottaja@kyn.fi

www.kyn.fi / www.facebook.com/KYNchoir