Tiedote: KYN julkaisee vaikuttavan kokonaisuuden uutta naiskuoromusiikkia 13. huhtikuuta – jazzista ja nykymusiikista vaikutteita ammentavat teokset kruunaavat kuoron 40-vuotisjuhlavuoden

Suomen johtaviin naiskuoroihin lukeutuva KYN julkaisee 40. juhlavuotensa kunniaksi uuden levyn Varjoista 13. huhtikuuta. Levyllä kuullaan kolme uutta, KYN:n tilaamaa naiskuorosarjaa, joiden säveltäjät ovat Mikko Hassinen, Kirmo Lintinen ja Riikka Talvitie. Jazzista ja nykymusiikista vaikutteita ammentavia kuorosarjoja yhdistää palkitun runoilijan Harry Salmenniemen teos Yö ja lasi, josta säveltäjät ovat valinneet sävellystensä tekstit. Levynjulkistamiskonsertti järjestetään 13.4. Temppeliaukion kirkossa.

KYN tunnetaan ennen kaikkea omaleimaisesta, eri genrejä yhdistelevästä tyylistään sekä uutta musiikkia ja tilausteoksia sisältävästä ohjelmistostaan. Kuoroa vuodesta 1989 johtaneen musiikkineuovos Kaija Viitasalon visiona on ollut laajentaa naiskuoroille suunnattua ohjelmistoa. “Mies- ja sekakuoroille on sävelletty enemmän musiikkia kuin naiskuoroille. Naiskuorojen historia on lyhyempi ja vasta viime vuosikymmeninä säveltäjät ovat innostuneet säveltämään enemmän naiskuorolle”, Viitasalo kertoo. ”Uuden musiikin tilaaminen säveltäjiltä ja sovittajilta on tuntunut tärkeältä, sillä se luo uutta ohjelmistoa KYN:n lisäksi myös muiden naiskuorojen esitettäväksi.” KYN onkin toiminut Suomessa eräänlaisena kuoromusiikin uudistajana ja esitellyt sitä myös uusille yleisöille.

Varjoista-levy sisältää kolme moniosaista kuoroteosta eli naiskuorosarjaa – Kirmo Lintisen Krookus-laulutRiikka Talvitien Varjot sekä Mikko Hassisen Illalla. Lintinen ja Hassinen ovat työskennelleet KYN:n kanssa vuosia. Heidät tunnetaan muun muassa työstään UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa ja molemmat on palkittu Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnoilla. Talvitie puolestaan on ansioitunut erityisesti kuoromusiikin parissa ja hänet on palkittu musiikin valtionpalkinnolla. KYN on usein esittänyt jazzista ja kansanmusiikista ammentavia teoksia, mutta juhlavuoden kunniaksi kuoro halusi tuoda tuttujen sävyjen rinnalle jotain uutta. ”KYN:n ohjelmistosta on puuttunut nykymusiikki, ja halusimme tilata teokset säveltäjiltä, joilla on yhtymäkohtia sekä jazziin, klassiseen musiikkiin että nykykuoromusiikkiin”, Viitasalo kertoo levyn taustoista.

Kuorosarjoja yhdistää uuden kokeellisen runouden ja nykykirjallisuuden kärkinimiin kuuluvan Harry Salmenniemen runoteos Yö ja lasi (Siltala, 2018), josta säveltäjät valitsivat sävellettäväksi itseään puhuttelevan osan. Levy haastaa niin kuulijan kuin teokset jatkossa ohjelmistoonsa ottavat kuorot tutkiskelemaan ja työstämään tarinaa, joka kumpuaa vahvana sekä teksteistä että KYN:n tulkinnasta. 

KYN on kehittynyt 40 vuoden aikana opiskelijakuorosta kansainvälisesti palkituksi naiskuoroksi. Suomen lisäksi se on konsertoinut Ranskassa, Latviassa, Saksassa ja Taiwanissa, ja voittanut muun muassa arvostettujen Grand Prix of Nations -kilpailujen Mixed, Female and Male Choirs -sarjan, sekä saavuttanut kolme kultaleimaa Tampereen Sävel-kuorokatselmuksessa. Viitasalo kertoo, että KYN:n jäsenet vaihtuvat harvoin, mikä on osaltaan mahdollistanut kuoron määrätietoisen kehittämisen. Taidokkaan ja ilmaisuvoimaisen kuoron tulevaisuuden suunnitelmissa on jatkaa kansainvälistä työskentelyä muun muassa konsertti- ja kilpailumatkojen sekä sävellys- ja sovitusyhteistöiden merkeissä. 

Säveltäjien kommentit teoksista

”Krookus-lauluihin valitsemani runot tarjosivat lähtökohdan neljälle erimittaiselle ja -luonteiselle laululle. Rajoitin satsin olemaan kauttaaltaan neliäänistä. Olin uskollinen suomen kielen rytmille, ja runojen säkeiden mitat ovat vahvasti vaikuttaneet kappaleiden muotoihin. Krookus-laulut vaatii esittäjältään monipuolista tulkintaa, seikkailullista asennetta, voimallista tekstiin tarttumista ja uskollisuutta runojen sisäiselle dynamiikalle.” – Kirmo Lintinen

”Säveltäessäni Varjot-teosta vuonna 2019 minulla oli voimakas mielikuva ulkopuolisuuden kokemuksesta sairaalaympäristössä. Näkökulmani on kuitenkin kolmen koronavuoden aikana muuttunut. Koska me kaikki elimme kuukausia eristyksessä, yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemus oli läsnä myös jokaisessa kodissa sairauden pelotellessa meitä nurkan takana. Pyrin teoksessa kuvaamaan tuota kokemusta moniäänisesti ja sallivasti. Moniäänisyyden olen toteuttanut vapaasti liikkuvan sooloryhmän avulla. Musiikki ikään kuin liukuu, painaa ja kaatuu ohi.” – Riikka Talvitie

”Halusin säveltää Illalla-teoksen nocturneiksi, mutta erilaisiksi kuin romantiikan ajan yötunnelmaa kuvaavat kappaleet. Teoksen sävelkieli muodostuu skandinaavisesta jazztyylistä käsin tavalla, jossa rytmit ovat rauhallisia ilman voimakasta synkopointia ja sointi on modaalisen avointa ja pelkistettyä. Kaikissa teoksen viidessä osassa kuoroa säestää taustanauha, jossa on erilaisia harmoniaa tukevia ja siihen liittyviä sointeja sekä myös puhuttua tekstiä. Vuokko Hovatan lausuma teksti erottaa Salmenniemen sitaatteihin kirjoittamat arkisemmat tekstikohdat lauletusta runotekstistä ja sen myötä myös sävellyksen voi tältä osin mieltää monitasoiseksi, lauletun ja puhutun runotekstin väliseksi vuorovaihdoksi.”  – Mikko Hassinen

Lataa lehdistökuvat, albumin digilataus, levytiedot ja kansikuva tästä.

KYN ”Varjoista”
Alba Records (CD/digi)
Julkaisupäivä 13.4.2023

Krookus-laulut 2019* 
säv. Kirmo Lintinen
san. Harry Salmenniemi 
1. Yö ja lasi / 2. Iltapäivä / 3. Lahja / 4. Ennustus 
 
Varjot 2020/2023* 
säv. Riikka Talvitie
san. Harry Salmenniemi 
1. Tuuli lakkaa / 2. Tyhjä kiertyy ympärille / 3. Toivon että toivon 
 
Illalla 2019* 
säv. Mikko Hassinen
san. Harry Salmenniemi 
1. Illalla hangatessani hikeä iholta / 2. Illalla en ole siellä / 3. Ensimmäistä kertaa huomasin linnut / 4. Illalla ei retoriikkaa vaan kaipaus / 5. Illalla minun on hengitettävä 

* KYN:n tilausteos
 
Varjoista-levynjulkistamiskonsertti
To 13.4.2023 klo 19, teosten esittely klo 18:15
Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, Helsinki
Liput: alk. 16,50 € TiketistäTapahtuma Facebookissa.
Konsertti on osa Kuoromusiikin kausikonsertit -sarjaa.
 
KYN, johtaa Kaija Viitasalo
Mikko Hassinen, live-elektroniikka
Vuokko Hovatta, puheosuudet elektroniikassa
Pekka Tulkki, äänisuunnittelu
Mika Venhovaara, valosuunnittelu

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Hei Hei Media, press@heihei.fi